Tipovi naočala

.

Korektivne naočale

Korektivne leće prilagođavaju žarišnu daljinu oku, kako bi ublažile efekt kratkovidnosti (miopija), dalekovidnosti (hiperopija) ili astigmatizma. Starenjem leća gubi elastičnost, što smanjuje sposobnost akomodacije oka i rezultira prezbiopijom (staračka dalekovidnost).

Lomna jakost leće mjeri se dioptrijama (D). Naočale za čitanje imaju raspon jakosti leće od +1.00 do +4.00 dioptrije. Miopija se ispravlja konkavnim ili minus lećama. Leće koje se izrađuju na uputnicu oftalmologa ili optometričara koriste se za izradu naočala, a zatim se dodatno potvrđuje ispravnost posebnim oftalmičkim instrumentom (lensometar).

Zaštitne naočale

Zaštitne naočale obično su izrađene od plastičnih leća otpornih na lomljenje, kako bi zaštitile oči od letećih čestica. Iako se zaštitne mogu izraditi od različitih materijala, različite otpornosti, standardi određuju da bi na najtanjim djelovima trebale biti minimalno 1 mm široke, nezavisno o materijalu. Zaštitne naočale razlikuju se po stupnju zaštite kojeg pružaju. Na primjer, one korištene u medicini trebaju zaštititi oči od prskanja krvi, dok one koje se koriste u tvornicama imaju čvršće leće i jači okvir, sa dodatnim štitnicima na potpornim mjestima. Leće za zaštitne naočale također mogu imati korektivnu moć.

Američki nacionalni institut za standarde je postavio standard za zaštitne naočale ANSI Z87.1, a slični standardi su postavljeni i drugdje.

OSHA izdaje vodič za korištenje posebnih tipova zaštitnih naočala u posebnim prilikama.

Neke zaštitne naočale su dizajnirane za korištenje preko korektivnih ili sunčanih naočala. One možda pružaju lošiju zaštitu očiju, ali njihova lakoća povećava vjerojatnost da će uopće biti korištene. Korektivne naočale sa plastičnim lećama mogu se koristiti umjesto zaštitnih u puno prilika; ovo je jedna od prednosti koju imaju pred kontaktnim lećama.

Postoje također i zaštitne naočale za zavarivače, koje izgledaju kao obavijene sunčane naočale, ali sa puno tamnijim lećama, a služe kao dodatna zaštita u situacijama kada se kaciga preko cijele glave ne može nositi zbog neprikladnosti ili neudobnosti. Često se nazivaju svjetleće naočale, jer pružaju zaštitu od bliještanja prilikom varenja.

Zaštitne naočale za radnike su dostupne sa lećama u raznim bojama kako bi omogućile vidljivost u različitim svjetlosnim uvjetima, posebno na otvorenom.

Okviri od najlona se obično koriste za zaštitu očiju u sportu, jer su vrlo lagani i fleksibilni. Kada se na njih primijeni sila, oni ne pucaju, već se lagano saviju i nakon toga vrate u prvobitni oblik. S godinama oni postaju lomljivi i manje fleksibilni, pa se teže prilagođavaju.

Sunčane naočale

Sunčane se naočale prave s lećama koje su propisane na recept ili onima bez recepta, te se zatamnjuju da bi zaštitile od sunčeve svjetlosti i ultraljubičastog zračenja. Naočale sfotoosjetljivim lećama postaju tamnije s povećanjem količine UV zračenja. Nažalost, mnoga vjetrobranska stakla blokiraju prolaz UV zraka, zbog čega su fotoosjetljive leće manje učinkovite za vrijeme vožnje po sunčanom danu. Ipak, korisne su jer uz sunčane ne morate nositi i obične naočale, osobito osobe koje tijekom dana često naizmjence koriste otvorene i zatvorene prostorije. Najnovija tehnologija razvila je posebne fotoosjetljive leće koje funkcioniraju u automobilu kao i izvan njega.

Polarizacija svjetla je osobina koju možete dodati i sunčanim naočalama. Polarizacijski filteri uklanjaju horizontalno polarizirane sunčeve zrake koje mogu uzrokovati odsjaj. Omiljene su među lovcima i ribarima jer omogućuju gledanje u vodu i kada bi se inače vidio odsjaj. Polarizirane sunčane naočale mogu predstavljati problem pilotima jer uklanjaju reflektiranje od vode i drugih površina što koristi za mjerenje nadmorske visine, a mogu biti blokirana i očitanja s instrumenata s tekućim kristalnim monitorom.

Žute leće većinom koriste igrači golfa i strijelci za pojačanje kontrasta i bolju percepciju dubine. Igrači golfa koriste i smeđe leće, ali one uzrokuju iskrivljenje boje. Plave, ružičaste i zelene leće nisu od koristi za poboljšanje vidljivosti i koriste se isključivo u kozmetičke svrhe. Neke sunčane naočale sa izmjenjivim lećama imaju dodatne obične leće da bi zaštitile oči za vrijeme slabije svjetlosti ili noćnih aktivnosti te obojene leće sa UV zaštitom za vrijeme kada je potrebna zaštita od sunca. Postoje rasprave o tome da li plava i jantarna boja leće pružaju zaštitu.

Sunčane naočale se često nose zbog estetskog učinka ili da bismo sakrili oči. Naočale koje su postale popularne iz tih razloga su primjerice ‘lenonke’ i ‘policajke’.

3D naočale

Trodimenzionalna iluzija na dvodimenzionalnoj površini može biti stvorena tako da se svakom oku pruži različita vizualna informacija. Klasične 3D naočale stvaraju trodimenzionalnu iluziju gledanjem posebno pripremljenih slika a imaju jednu crvenu i plavu leću. 3D naočale napravljene od kartona i plastike distribuiraju se na 3D filmovima. Druga vrsta 3D naočala koristi filtere za polarizaciju, s jednom lećom polariziranom vertikalno a drugom horizontalno, a slike potrebne za stereo vid polarizirane su na isti način. Polarizirane 3D naočale omogućuju 3D boju, dok crveno-plave leće proizvode mutnu crno-bijelu sliku sa crvenim i bijelim obrubima.

Jedna vrsta elektroničkih 3D naočala koristi elektronske zatvarače, dok naočale koje prikazuju virtualnu stvarnost i kacige imaju odvojene video ekrane za svako oko. 3D efekt može biti proizveden korištenjem LCD shutter naočala.

Povijest naočala <<
Varijante >>
 
Preuzeto iz Wikipedija – slobodna enciklopedija
Kategorije: Optika – Oftalmologija